maandag 31 oktober 2011

Ex-president Lula begint met chemokuur



De in zijn land immens populaire Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva begint vandaag, maandag 31 oktober 2011, met een chemokuur tegen een kwaadaardig kankergezwel in zijn strottenhoofd. De 66-jarige Lula ondergaat de kuur in het Hospital Sírio Libanês in São Paulo, een befaamd peperduur particulier ziekenhuis met uitstekende medici. Een ziekenhuis ook dat al veel Braziliaanse beroemdheden heeft ontvangen.
Lula is acht jaar president geweest van Brazilië, van 1 januari 2003 tot 1 januari 2011. Dilma Rousseff, partijgenote van Lula, volgde hem op en is daarmee de eerste vrouwelijke president van Brazilië.
Lula besloot vrijdagavond 28 oktober naar het ziekenhuis Sírio Libanês te gaan. Hij had veel keelpijn. De ex-president woont in São Bernardo do Campo, op slechts 22 kilometer van São Paulo. Na een serie onderzoeken kwam er snel duidelijkheid: een kankergezwel in zijn strottenhoofd met een diameter van drie centimeter. Arts Roberto Kalil Filho, die Lula onderzocht, laat weten dat de ex-president tachtig procent kans heeft om van het gezwel af te komen. ´´Hij is behalve de aandoening verder kerngezond``, aldus de arts. De Braziliaanse arts Artur Katz, volgens de Braziliaanse pers een van de meest gerespecteerde oncologen in zijn land, zal de behandeling van Lula leiden. De ex-president is niet in paniek, maar vertelde wel aan zijn directe omgeving en beste vrienden dat hij bang dat de kuur ten koste gaat van diens stem. Die angst is te begrijpen. Lula reist na zijn presidentschap binnen- en buitenland af om er lezingen te geven en toespraken te houden over uiteenlopende politieke, economische en sociale onderwerpen
Lula is gisteren, zondag, gewoon thuis geweest. Samen met familie. Hij ontving geen visites, op aanrading van de staf in het ziekenhuis, om zo zijn stem te sparen (foto boven, Lula met een kleinzoon in de armen zondag in zijn woning). Ongetwijfeld keek hij ´s middags via de kabel naar de verrichtingen van zijn favoriete voetbalclub Corinthias uit São Paulo. Die won moeizaam thuis met 2-1 van Avai en nam daardoor de koppositie in de Braziliaanse eredivisie over van Vasco da Gama uit Rio de Janeiro, dat thuis met 0-0 gelijk speelde tegen Sáo Paulo.
Lula is niet de eerste in zijn familie die aan de wrede ziekte lijdt. Juni dit jaar verloor de ex-president zijn oudste zus Marinete da Silva, die op 72-jarige leeftijd stierf ten gevolgde van longkanker. De ex-president heeft met nadruk gesteld dat hij alle openheid verwacht van zijn artsen.
Op Facebook is deze dagen een morbide grap gesignaleerd. Een foto van Lula met Braziliaanse presidentssjerp (foto rechts) en daaronder een Portugese tekst die in het Nederlands vertaald hier op neer komt: ´Campagne: Lula laat zich door SUS behandelen. Haha`. SUS staat voor Sistema Único de Saúde en is 1988 in het leven geroepen. Gratis gezondheidszorg voor iedere Braziliaan. Zo´n 6500 ziekenhuizen in heel Brazilië vallen onder SUS. Patiënten die geen geld hebben voor een behandeling in een particulier ziekenhuis gaan en moeten daar wel heen. Met als gevolg overvolle ziekenhuizen, te weinig medisch personeel, te weinig medicijnen en ellenlange wachtlijsten. De grap is afkomstig van militanten in Brazilië. Zij vallen over het feit dat de politiek zeer linkse Lula naar een ´elite-ziekenhuis als Sírio Libanês` gaat.
Het is een minderheid, die deze grappen waardeert. Maar die minderheid is te begrijpen. Vooral de laatste maanden verschijnen in de Braziliaanse pers, op de Braziliaanse televisie, werkelijk schrijnende beelden van staatsziekenhuizen waar patiënten in gangen in stoelen en op dunne matrassen in nauwe hete gangen dagen wachten op een plekje in de enige en slecht uitgeruste operatiekamer (foto linksboven). Artsen maken overuren, zij weten het ook niet meer. Geen geld.
De meerderheid van het Braziliaanse volk houdt zich echter deze dagen niet bezig met problemen in de publieke gezondheidszorg. Alle ogen en oren zijn gericht op het zien en horen van goed nieuws uit dat elite-ziekenhuis. Dat Lula snel voor honderd procent beter wordt en hij zijn stem voor honderd procent zal behouden. Een absoluut markante stem. Lula slist namelijk en dat past hem als geen ander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten