zaterdag 8 oktober 2011

Een week in het kort

Zaterdag 8 oktober: In een door gestaag vallende regen kletsnat Costa Rica verslaat het Braziliaanse nationale voetbalelftal in een vriendschappelijk duel de thuisploeg met slechts 1-0. De enige goal komt van de voet van wonderboy Neymar in de veertiende minuut van de tweede helft (foto rechts, vreugde na die goal). Regen of geen regen, winst of verlies, het maakt Costa Rica allemaal niets uit. Het land loopt uit voor de wedstrijd. Geen wonder. Het is de eerste tegen het geliefde Brazilië na vijftig jaar. En het Braziliaanse elftal? Dat probeert amechtig na slechte resultaten in oefenwedstrijden weer een eigen gezicht te creëren.

Vrijdag 7 oktober: De Federale Politie van Brazilië onderzoekt zeker vijftien bekende nationale sportlieden en muzikanten vanwege belastingontduiking. De politie noemt geen namen om te voorkomen dat ze wordt belemmerd in dit naar eigen zeggen grootscheeps onderzoek. De verdachten zouden geld op buitenlandse rekeningen zetten en dure geïmporteerde auto´s kopen. Voetballer Kleberson, oud-speler van de Braziliaanse selectie, is een van de verdachten. De politie nam van hem een Jeep Hummer in beslag. Een ´professionele` criminele organisatie zou het witwassen van de Braziliaanse beroemdheden regelen.

Donderdag 6 oktober: Over de hele wereld zijn vorig jaar ruim 468.000 moorden gepleegd. Dat maakt het VN-bureau voor drugs- en criminaliteitsbestrijding (Unodc) bekend. Inwoners van landen in de Amerika's en in Afrika lopen de meeste kans om slachtoffer te worden van moord. In Brazilië zijn 43.909 mensen vermoord. Dat cijfer dateert van 2009. Over 2010 zijn nog geen statistieken bekend. Brazilië pakt een derde plaats in Latijns-Amerika, dat dertien landen telt. Venezuela en Colombia staan respectievelijk één en twee op de ´moordlijst` van de VN.

Donderdag 6 oktober: De afdeling Chirurgie van het ziekenhuis Universitário Clementino Fraga Filho in het noorden van de stad Rio de Janeiro is op last van autoriteiten gesloten. Na onderzoek van het Medisch Toezicht van de staat Rio de Janeiro bleek de afdeling het niet zo nauw neemt met de voorgeschreven hygiëne. Chirurgisch materiaal is onvoldoende gesteriliseerd en levert gevaar op voor de volksgezondheid, aldus de onderzoekers. Het ziekenhuis is vermaard en maakt onderdeel uit van de eveneens vermaarde staatsuniversiteit van Rio de Janeiro. Directie geeft geen commentaar.

Woensdag 5 oktober: De harddrug Crack is een levensgroot probleem voor zeventig procent van alle Braziliaanse gemeenten. De goedkope drug wint nog steeds aan populariteit. Al na één keer gebruik kan de gebruiker verlaafd raken. De regering van de noorderlijke staat Minas Gerais begint met een speciaal hulpprogramma. Arme families die een verslaafd familielid willen laten behandelen, kunnen een maandelijkse bijdrage van 900 reais in de kosten daarvan tegemoet zien. Dat geld gaat bijna in zijn geheel naar een kliniek waar verslaafden worden behandeld voor druggebruik. Negentig reais blijft over om vervoer te kunnen betalen naar de kliniek waar het betreffende familielid is opgenomen.

Dinsdag 4 oktober: Drie gewapende overvallers maken circa honderd wapens buit na een overval op het beveiligingsbedrijf Internacional Security in de westelijke wijk Butantã in de metropool São Paulo. De ongemaskerde overvallers dringen op klaarlichte dag het bedrijf binnen, nemen een werknemer onder schot en eisen wapens. Ze vluchten in een kleine zwarte personenwagen. Ze vergeten niet het interne veiligheidscircuit van het bedrijf onklaar te maken. En Brazilië blijft maar proberen om (illegaal) wapenbezit onder de burgerbevolking terug te dringen.

Maandag 3 oktober: Eén dode en vier gewonden, onder wie twee politiemensen. Dat is het gevolg van een avondlijke schietpartij tussen militaire politie en criminelen in de westelijke buurt Vila Kennedy van de stad Rio de Janeiro. De politie komt tussenbeide na een melding van weer een confrontatie tussen twee bendes. De ene heet Terceiro Comando Puro (TCP) en de ander Comando Vermelho (CV). Het Derde Pure Comando en het Rode Comando vechten vaker in genoemde buurt. Het gaat daarbij om heerschappij over een belangrijke plek voor handel in verdovende middelen in de krottenwijk Metral. Rio de Janeiro is trots op zichzelf na een ´grote schoonmaak` van politie en leger in grote krottenwijken in de stad. Maar blijkbaar trekt niet alle drugsmaffia zich wat aan van die grote schoonmaak.

Zondag 2 oktober: Het lijkje van een pasgeboren baby verdwijnt op mysterieuze wijze uit het ziekenhuis Hospital das Clínicas de Niterói. De ouders zijn in alle staten. Niterói ligt op steenworp afstand van Rio de Janeiro. De baby wordt op 21 september te vroeg geboren, weegt slechts 490 grammetjes, en overlijdt na zes dagen. Het lijkje wordt overgebracht naar een streng bewaakt mortuarium van het ziekenhuis. De ziekenhuisdirectie erkent dat al tijden wordt gesproken over installatie van beveiligingscamera´s in het mortuarium, maar zegt: ´´We zien het nut er niet van in; in de twintig jaar van het bestaan van ons hospitaal is nooit iets ernstigs voorgevallen.``

Nagekomen bericht: Zaterdag 8 oktober: Onze vijf maanden zwangere buurvrouw vraagt aan mijn vriendin of ze even wil kijken op haar computer hoeveel een vliegticket kost naar Belém. Deze hoofdstad van de noordelijke staat Pará ligt op 2046 kilometer met de bus van onze woonplaats Goiãnia. Zij wil er met haar man met kerstmis dit jaar heen omdat familie er woont. Vriendin kijkt en brengt buurvrouw op de hoogte van de mogelijkheden. Ze is blij verrast. ´´Zeshonderd reais voor twee personen maar? Heen- en terugreis? Niet duur.`` Dan trekt ze een zuur gezicht. ´´O jee, de banken staken nog steeds. Dat betekent dat ik geen geld kan halen. Hopelijk kan ik het mijn creditcard betalen.`` En weg is ze. Buurvrouw is niet de enige die lijdt onder de landelijke staking van vele banken in Brazilië. Die duurt al een kleine week (foto boven, dichte bank). Vooral gepensioneerde ouderen weten zich geen raad. Ze kunnen geen geld opnemen, weten ook niet hoe ze het ´uit de muur` moeten trekken. Ze hebben ook geen pasje en halen hun karige pensioen iedere maand op dezelfde dag op bij de bank. Bij het loket.

2 opmerkingen: