maandag 24 oktober 2011

Brazilië op weg naar WK 2014 (4)

Het is een eenmalige aanbieding. Geen grap, het is bloedserieus. Nederlandse televisie- en filmmakers opgelet. Wilt u via deze blog snel reageren. Wie het eerst komt. Het gaat om het maken van een ultieme reportage over Brazilië op weg naar haar tweede wereldkampioenschap voetbal voor landenteams. Te denken valt aan een drieluik. Of een film van anderhalf uur. Die zal geen seconde vervelen en meer, die zal ongetwijfeld in de prijzen vallen. Een draaiboek zal ik in samenwerking met de producent maken. Ik woon in Brazilië, ken het land, de gebruiken, spreek de taal, kortom, om in stijl te blijven, weet hoe het balletje rolt. Om een tipje van een draaiboek-sluier op te lichten, volgen alvast enkele rake schoten voor de boeg.
Het is belangrijk om de onderwerpen goed af te bakenen. Voor alle duidelijkheid. Die onderwerpen kunnen zijn: 1: infra-structuur, te weten onder andere (her-)bouw stadions, aanpassing vliegvelden, aanpassing wegennet, capaciteit hotels; 2: perikelen rond het Braziliaanse elftal, te weten kritiek op coach Mano Menezes (foto linksboven), slechte resultaten in oefenwedstrijden, kwaliteit huidige selectie; 3: De Braziliaan in opspraak, te weten sportminister Orlando Silva en grote baas Ricardo Teixeira van de Braziliaanse voetbalbond en gedoe rond regels van de FIFA (daarover later meer); 4: De Mening, over hoe denkt het volk over het WK, hoe denkt het puikje van de sportjournalistiek over het WK, hoe denken oud-spelers/trainers die minstens een van de vijf WK-titels op hun naam schreven, over de kans van Brazilië over drie jaartjes. 5: De Veiligheid, over hoe denkt Brazilië die optimaal te kunnen garanderen?
Waarom een dergelijke reportage? Omdat Brazilië er werkelijk van alles aan doet om de aanloop tot de aftrap in juni 2014 filmisch spannend te houden en omdat er werkelijk van alles mankeert en telkens weer nieuwe beren op de weg verschijnen (lees op Het andere Brazilië de blogs Brazilië op weg naar WK 2014 nummertje 1 tot en met 3 en Nog duizend dagen tot het WK). Welke beren? Ik zal ze aan u voorstellen.
De FIFA maakt donderdag 20 oktober 2011 de speelschema´s bekend van de Confederations Cup in 2013 en het WK in 2014, beiden in Brazilië. De Confederations Cup staat sinds 1992 iedere vier jaar op de voetbalkalender en gaat vooraf aan het WK. Een toernooi tussen de kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA), aangevuld met de wereldkampioen en het organiserende land. Iets meer uitleg. De FIFA beschouwt de Confederations Cup, op het WK na, als het belangrijkste toernooi. Toch wordt het gevecht tussen de continentale kampioenen nog niet voor vol aangezien, mede door een aantal weigeringen in het verleden van onder andere Spanje en Italië om deel te nemen. Tegenstanders vinden dat het nog een zinloze extra belasting is voor de topspelers. Bovendien maakte de FIFA in 2004 bekend dat de Zuid-Amerikaanse en Europese kampioen vanaf 2005 niet meer verplicht zijn om mee te doen. Brazilië won de ´onbelangrijke` cup drie keer: in 1997 in Saoedi-Arabië, 6-0 in finale tegen Australië, in 2005 in Duitsland, 4-1 in finale tegen Argentinië en in 2009 in Zuid-Afrika, 3-2 in finale tegen Verenigde Staten.



Die Confederations Cup mag dan sterk ondergeschikt zijn aan het WK, voor Brazilië is het niet minder dan één grote test, over twee jaar tussen 15 en 30 juni. WK-stadions dienen klaar te zijn, onvangst en veiligheid van de deelnemende landenteams en supporters moeten optimaal zijn, vliegvelden aangepast voor internationaal verkeer. Om maar wat te noemen. Zijweggetje, maar veel betekend; grapje op Braziliaanse tekening boven. Maffia bereidt zich voor op de Olympische Spelen in 2016, een ander groot internationaal evenement in Brazilië en wel in Rio de Janeiro. Bandieten leren Engels, om zo beter gringo´s te kunnen overvallen.
Terug naar de beren. De FIFA wijst de stadions in Brasilia (hoofdstad van Brazilië), Fortaleza, Belo Horizonte en Rio de Janeiro (finale) aan voor wedstrijden voor de Confederations Cup. Met als reservestadions die in Salvador en Recife. Een speelschema is er nog niet.
Het WK een jaartje later. De aftrap van de eerste wedstrijd is op donderdag 12 juni om vijf uur ´s middags in het gloednieuwe luxe en dure stadion, nu nog in aanbouw, van de befaamde Braziliaanse voetbalclub Corinthias in São Paulo (foto boven, maquette van stadion). Het Braziliaanse elftal zal er spelen tegen een nog onbekende tegenstander. Gejuich in São Paulo, want het is lang onzeker geweest of die openingswedstrijd er gespeeld zou worden. Oorzaak van die onzekerheid? De voortgang van de bouw van het stadion, de centjes die ervoor nodig zijn, groen licht van de FIFA. Maar dan. Het is zeker dat Brazilië in Groep A zit (in totaal zijn er acht groepen van vier landenteams). In de groepsfase speelt Brazilië achtereenvolgens in São Paulo, Fortaleza en Brasilia. Wordt het land eerste in Groep A, dan volgt een achtste finale in Belo Horizonte, een kwartfinale in Fortaleza en een halve finale weer in Belo Horizonte. Wordt een tweede plaats in Groep A behaald, dan volgen de duels om achtste, kwart- en halve finale respectievelijk in Fortaleza, Salvador en São Paulo. Opletten nu. Slaagt Brazilië erin de halve finale te winnen, dan speelt het de finale in Rio de Janeiro, in het vernieuwde Maracanã.
Leiden in last. Of eigenlijk, Rio de Janeiro in last. De cariocas, zoals de inwoners van Rio zichzelf noemen, zijn boos. Brazilië móet die finale halen wil het een keertje in hun stad spelen. Dat is absurd, vinden ze, en eigenlijk hebben ze groot gelijk. Haalt Brazilië die finale niet, dan zal het niet in Rio, niet in het Maracanã, de Braziliaanse voetbaltempel van alle tijden, optreden. Een grove schande. De beroemde Braziliaanse oud-voetballer Zico (foto rechts), tegenwoordig trainer van Irak, bemoeit zich ermee, net als vele andere voetbalberoemdheden in zijn land. Zico vindt dat Brazilië minstens een wedstrijd in de beginfase van het WK-toernooi in Rio de Janeiro moet spelen. Het laatste woord is nog niet gesproken.
Hinkstapsprongen. Brazilië wil bier verkopen binnen de stadionmuren. Geen fijn idee, vindt FIFA. Brazilië wil kaartjes voor wedstrijden aan Braziliaanse studenten en ouderen met korting verkopen. Dat is regel in het land. Studenten krijgen op vertoon van studentenpas vaak korting van vijftig procent. Weer geen fijn idee, vindt FIFA. Het schiet nog steeds niet op met die Algemene Braziliaanse Voetbalwet, die allerlei WK-zaken regelt. Komt eraan, geen paniek, zeggen verantwoordelijke Brazilianen, inclusief presidente Dilma Rousseff. Een afgevaardigde in de Braziliaanse Tweede Kamer bijt harder van zich af. ´´Wat denkt de FIFA wel, hier alles zomaar regelen? Wij zijn groter dan de FIFA!`` Niet zo´n fijne uitspraak, vindt FIFA.
De Braziliaanse minister Orlando Silva van Sport (foto links) is het aanspreekpunt voor de FIFA aangaande het WK in 2014. Orlando Silva komt deze maand oktober in opspraak, hij zou corrupt zijn en grote sommen geld in ontvangst nemen voor onder meer onderhandse uitbestedingen. Militaire politieman João Dias zegt in het Braziliaanse magazine Veja dat die Orlando in de garage van zijn bloedeigen ministerie pakken bankbiljetten aanpakt. ´´Hij is een bandiet``, aldus Dias. Presidente Rousseff praat met ruim een uur met hem op vrijdagavond 21 oktober in Brasilia. Orlando weet de beschuldigingen te weerleggen, zegt in de pers dat er geen enkel bewijs is, en blijft op zijn post. Rousseff haalt opgelucht adem, zij heeft in acht maanden al vijf van haar ministers noodgedwongen zien vertrekken, wegens (vermeende) corruptieve praktijken. Orlando lijkt voorlopig gered, FIFA beetje gerustgesteld. Slechts enkele dagen later zal Orlando toch het veld ruimen voor Aldo Rebelo, die van huis uit journalist en schrijver is.
Van die beren. Terug naar het draaiboek. Met natuurlijk introductiebeelden in zwart wit van de verloren WK-finale tegen Uruguay in 1950 in het Maracanã. Met meer beelden van hetzelfde stadion, in kleur, actueel. Maracanã weer op de schop, voor het WK in 1950 werd tot op de finaledag gewerkt aan de betonnen kolos. Beelden van de staking van de werknemers daar, voor betere werkomstandigheden. Beelden van de wel minder geworden maar zeker niet afgelopen oorlogen van politie tegen (drugs-)maffia in krottenwijken in Rio de Janeiro en São Paulo. Veiligheid. Hoezo veiligheid? Beelden van gevolgen van technische problemen op internationale luchthavens. Enorme files, bizarre wachttijden, geen vliegtuig stijgt meer op of landt. Voetballers op weg naar een volgende wedstrijd in een ander stadion blijven aldus steken.
Genoeg. Niet alles weggeven. Wel dit. Wat de reportage zonder meer een extra dimensie zal geven, is de manier waarop de Braziliaan zich uitdrukt. Ook voor een camera. Vol vuur, met drukke gebaren, met gezichtsuitdrukkingen. Liefde voor de bal, het zich hem in de genen. Een reportage die niet alleen over een WK in een Latijns-Amerikaans land gaat, maar tevens de ziel bloot kan leggen van ruim 190 miljoen Brazilianen. Draal niet langer beste reportage- en filmmakers. Sla uw slag. Jullie kunnen vanuit Nederland voor een paar eurocenten per minuut al bellen naar mijn vaste telefoon: 0900-0929, daarna (00) 55 6236420149. Voor goede orde en goede zaak: dag en nacht bereikbaar.

2 opmerkingen:

  1. Interesant!

    Even voorstellen...
    Wij zijn een nederlands video bedrijf met kantoor in Brazilië en zouden graag wat meer willen weten over dit project. Connecting Media heeft een eigen HD camera set, 2 edit suites, voiceover booth en mensen in Brazilië. We zijn tevens bekend met het land daar we er zelf wonen. Even Skypen deze week? email is ook goed!

    groet, René Schaap ( Connecting Media Brasil )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed plan!!

    Correspondent-TV journalist en documentairemaker Ernst Daniel Nijboer. Sinds jaren gestationeerd in Rio de Janeiro.

    Visuals Studio Brasil, HD-PAL camera- en montagefaciliteiten in de stad waar het zich allemaal afspeelt en gaat afspelen..

    Geef mij jouw email door, dan ftp ik je een korte docu over het een ander wat hier boven staat.

    Visuals Studio Brasil
    infovisuals@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen