donderdag 29 september 2011

Oktoberfest in Brazilië

Burgemeester Christian Ude van het Duitse München sloeg zaterdagmiddag 17 september om precies twaalf uur het eerste vat bier aan van de 178ste editie van het vermaarde Oktoberfest in zijn stad. Het liep er onmiddellijk storm. Vol trots meldde de organisatie op zondag 25 september dat ze al 3,5 miljoen bezoekers had geteld. De verwachting is een nieuw bezoekersrecord, dat sinds vorig jaar op 6,4 miljoen staat. Het Oktoberfest in München duurt tot en met zondag 2 oktober. De eerste editie van het volksfeest werd gehouden in 1810, ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.
Geloof het of niet, maar een van de allergrootste Oktoberfeesten buiten het Duitse München worden gehouden in Brazilië. De stad Blumeneau in de zuidelijke sub-tropische staat Santa Catarina is het decor van jaarlijkse Braziliaanse Oktoberfeesten. Het ´Tropische Duitsland` wordt Blumenau ook wel genoemd. De stad ligt in een vallei, herbergt ruim 300.000 inwoners en is 161 jaar oud. De huidige burgemeester heet João Paulo Kleinübing. Kan het Duitser?
Een recent en betrouwbaar nationaal onderzoek naar het aantal buitenlanders in Brazilië wijst uit dat op de kop af 30.145 Duiters officieel zijn geregistreerd in het grootste Latijns-Amerikaanse land. Nieuwgierig naar het aantal Hollanders in Brazilië? ´Slechts` 7.461. Blumenau is in 1850 gesticht door Hermann Bruno Otto von Blumenau. Hij kwam dat jaar per boot aan in het zuiden van Brazilië, samen met nog zeventien andere Duitsers. Om het verhaal compleet te maken, Bulmenau is sowieso een aparte Braziliaanse stad. Naast de Duitse roots, hebben zich daar in de negentiende eeuw ook veel Italianen en Polen gevestigd.
Niet alleen in Blumenau (foto links) worden in oktober de vermaarde bierfeesten gehouden. Ook onder meer in Igrejinha, Santa Cruz do Sul, São Lourenço do Sul, allen in de staat Rio Grande do Sul, Itapiranga in genoemde Santa Catarina, Marechal Cândido Rondon en Rolândia in de staat Paraná gaan liters bier door de keelgaten. Alle feesten zijn getrouwe copies van het Fest in München. Lange tafels, grote glazen pullen, meezingen. Defilés, het tonen van Duitse klederdrachten, optredens van dansgroepen, veel gebraden worst en daar hebben ze er veel en vet van in Brazilië, zwijnbraad en kip. Happen en slikken. Of slikken en happen, het is aan u.
Het eerste Oktoberfest in Blumenau dateert van 1984, nadat de stad ernstig te lijden had van overstromingen. Bedoeling was om geld te verdienen voor de wederopbouw. Die eerste editie werd echter zo´n succes, dat tot op de dag van vandaag het bierfeest niet meer weg te denken valt. Rond de 700.000 bezoekers komen gemiddeld de laatste jaren naar Blumenau om te genieten van inhaken, vers bier en veel vlees. Niet slechts uit Brazilië zelf, ook uit onder meer het naburige Argentinië reizen ze af naar Blumenau (foto rechts, feest in de stad). Nog maar wat cijfers: volgens de organisatie in Blumenau bezochten in 2009 precies 731.934 mensen het bierfeest; ze dronken er een beetje meer dan 450.000 liter tapbier en 19.821 flessen geïmporteerd bier. Zijlijn. Tapbier is erg duur in Brazilië. Ja, in grote steden als Rio de Janeiro en São Paulo zijn cafés en restaurants met tapbier, veelal van het Braziliaanse merk Brahma. Daarbuiten zijn de 0.6 literflessen en de onlangs gelanceerde literflessen bier het meeste populair.
Het programma van het Oktoberfest in Blumenau? Dat begint op donderdagavond 6 oktober en loopt door tot en met zondag 23 oktober. Iedere dag een vol programma, met folkloristische optochten, de genoemde dansmarieken en veel muziek. Meer dan vijfentwintig verschillende bieren zijn er drinken, waaronder geïmporteerd gerstenat uit onder meer België en natuurlijk het moederland Duitsland. De bierhallen zullen ook in Brazilië dit jaar weer uitpuilen.
Op de laatste dag wordt de Koningin van het Oktoberfest in Blumenau gekozen, geflankeerd door eveneens verkozen prinsessen. Om voor die titels in aanmerking te komen dienen de meisjes lang te zijn, blond of geblondeerde lange haren te hebben, een lichte huidskleur en het liefst licht gekleurde ogen, bij voorkeur blauw. Want waar de gemiddelde Braziliaanse man helemaal gek op is, zijn blonde vrouwen met blauwe ogen. Daar wonen er genoeg van in de zuidelijke staten, met hun geschiedenis van Europese immigranten. Daarbuiten is het de spreekwoordelijke speld in de spreekwoordelijke hooiberg. Het komende Oktoberfest in Blumenau krijgt zo wederom een zwaar Duits stempel mee. Dat moet, het is immers traditie. Maar het wordt natuurlijk wel op het Braziliaans gevierd. Al dorst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten