Het ongerijmde Brazilië. Ieder etmaal wel kleine berichten die de wenkbrauwen even doen fronsen. Berichtjes die de volgende dag alweer zijn vergeten. Domweg omdat nieuwe zich aandienen. Met een lach en een traan. Met verwondering. Maar bovenal met een onmiskenbaar Braziliaans sausje. Een willekeurige opsomming van zomaar willekeurige nieuwsfeiten van zomaar een dag of tien:
Maandag 12 september: Maar liefst 977.000 mensen in 95 dorpen en steden in de zuidelijke staat Santa Catarina zijn getroffen na ernstige overstromingen van de rivieren Itajaí-Açu en Itajaí-Mirim. Heftige regenbuien zijn de oorzaak van die overstromingen. Mensen moeten huis en haard verlaten. Vandaag schijnt de zon en zakt het waterpeil, tien centimeter iedere twee uur. De weersvooruitzichten zijn gunstig. De regering zegt toe om dertig miljoen reais beschikbaar te stellen voor herstelwerkzaamheden.
Dinsdag 13 september: Een negenjarig jongetje doet in zijn woonplaats Rio de Janeiro aangifte bij de politie van mishandeling en doodsbedreigingen door zijn moeder Silvia Maria da Silva. Die wordt op het matje geroepen en bekent. Zij zegt dat ze van haar zoon af wil en het beter is voor allebei dat de jongen bij João Paulo Jeronymo gaat wonen. Deze man heeft de vrouw jaren geleden leren kennen in een bar en destijds al tegen haar gezegd dat ze niet de condities heeft het kind op te voeden. João Paulo is niet de biologische vader van de jongen, maar heeft hem wel officieel op zijn naam gezet.
Donderdag 15 september: Negenduizend leraressen en leraren staken al honderd dagen in de staat Minas Gerais (net zo groot als heel Frankrijk). Duizenden leerlingen aan het staatsonderwijs zitten noodgedwongen thuis. De docenten eisen meer salaris. Het zijn geen geheimen in Brazilië. Salarissen voor onderwijzend personeel zijn laag, rond de duizend reais per maand, het werk is zwaar. Er is geen vooruitzicht wanneer de lessen worden hervat.
Vrijdag 16 september: Politie pakt leiders van de indianenstammen Caiapós, Pukanu, Baú Pungraity en Kawatum op. Dat gebeurt in en rond de plaats Novo Progresso, in het binnenland van de noordelijke staat Pará. De indianen staken dagen te voren een brug in brand (foto boven) en maakten graafmachines onklaar. Het is een protest tegen asfaltering van de rijksweg BR-163 in Pará. Het geld daarvoor moet volgens de indianen worden gebruikt ter verbetering van lokale toegangswegen naar hun nederzettingen en de bouw van onder meer een gezondheidscentrum.
Zaterdag 17 september: Rafael Baltresca verliest zijn moeder en een zus, slachtoffers van een dodelijke aanrijding in de avonduren even buiten het winkelcentrum Villa-Lobos in São Paulo. De verantwoordelijke automobilist zou te diep in het glaasje hebben gekeken, aldus de politie. Iedere dag worden in de metropool negentien voetgangers door gemotoriseerd vervoer aangereden, al dan niet met fatale gevolgen.
Zondag 18 september: Voetbal. Série B, de Braziliaanse eerste divisie. Die loopt van eind mei tot en met het laatste weekeinde van november. Vila Nova uit Goiãnia staat in de degradatiezone, met nog dertien wedstrijden te gaan. Vila Nova heeft dit seizoen al drie trainers ontslagen. Deze week heeft de vierde zijn opwachting gemaakt, Leonardo Souza. Alle voorgaande trainers begonnen met een onverwachte uitzege tegen een tegenstander die hoger op de ranglijst stond. Daarna ging het snel bergafwaarts. En zie. Eerste wedstrijd van Souza? Dinsdag 20 september tegen het hoger geplaatste ABC in Natal. Uitslag? Winst voor Vila met 2-1. Het ergste is te vrezen.
Maandag 19 september: Brazilië kent een speciale wet die vrouwen extra bescherming biedt tegen mannelijk geweld. En dat komt nogal voor. Lei Maria da Pena heet die wet. Niet alleen ter bescherming van de vrouw, maar ook...van de man. Bewijs? Het Gerechtshof van de staat Mato Grosso do Sul maakt bekend dat een vrouw, die in scheiding ligt met haar man, op minimaal honderd meter afstand moet blijven van de echtgenoot. De man klaagt over verbale en fysieke bedreigingen van de vrouw, op zijn werk, bij zijn huis en in het bijzijn van zijn zoon. Zij zou hem ook gedreigd hebben te vermoorden.
Dinsdag 20 september: Een jongetje ziet het levenslicht op woensdag 7 september in het ziekenhuis Maternidade Santa Bárbara in Goiãnia. De baby heeft ernstige problemen met de ademhaling en moet daarom in het ziekenhuis blijven voor behandeling. De moeder is na de geboorte één keer langs geweest, op zondag 11 september. Sindsdien is ze spoorloos verdwenen. Niemand van de familie schijnt zich te bekommeren om het nieuwe Braziliaanse burgertje.
Woensdag 21 september: Colônia Agrícola Heleno Fragoso in Santa Izabel is zoals dat heet in Brazilië een half-open-strafinrichting. Een gevangenis met vrijheden voor de gedetineerden. Gevangenisbewaarders luiden de noodklok. Jonge meisjes, die gedetineerden van drugs, alcoholhoudende dranken en zelfs wapens voorzien, worden verkracht. Ook schijnen hoeren de gevangenen te bezoeken. Vanwege het ´open karakter` van de gevangenis is het makkelijk om contrabande binnen te smokkelen. De deelstaat-regering van Pará, waarbinnen de Colônia ligt, besluit extra politiemensen in te zetten. Ter controle.
Woensdag 21 september: Een tachtigjarige Braziliaan is in zijn woonplaats João Alfredo in de noordelijke staat Pernambuco op heterdaad betrapt op handel in wapens en munitie. De politie arresteert de man in een magazijn, waar honderden pistolen en geweren van verschillend kaliber netjes verpakt in honderden kartonnen dozen op de klanten lagen te wachten. Verder tientallen kilo´s kruit, ontstekingskabels en salpeter.
Donderdag 22 september: Een wetsvoorstel om een Nationale Commissie van de Waarheid in te stellen, is de Braziliaanse Tweede Kamer gepasseerd. Nu gaat het naar de Senaat. Het kan duren voordat die commissie daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. De bedoeling is schendingen van mensenrechten tijdens 1946 en 1998 in eigen land te onderzoeken en aan de kaak te stellen. In die periode valt ook de militaire dictatuur in Brazilië, van 1946 tot 1985. Een te loven initiatief, want tijdens de dictatuur zijn honderden Brazilianen van de aardbodem verdwenen (foto boven) en is er naar hartelust gemarteld. Het valt echter te bezien in hoeverre dat nog te bewijzen valt, want duizenden officiële documenten uit die tijd zijn met kwade opzet vernietigd en oud-militairen zwijgen als het graf. Mosterd na de maaltijd?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten