woensdag 23 februari 2011

Brazilië-Oranje (93)

Het is even met de ogen knipperen. Ongeloof. Het is woensdag 23 februari 2011, kwart over twaalf ´s middags. De televisie staat aan, het geluid op zachtjes. Rede Globo, kanaal 2. Het nationale middagjournaal. Ik ben bezig, schrijf een blog. De nieuwslezer is goed hoorbaar: ´´Het Braziliaanse nationale elftal speelt zaterdag 4 juni in het stadion Serra Dourada in Goiãnia een oefenwedstrijd tegen Oranje.`` Hè! Wat! Zomaar? Direct surfen op internet. Want tja, ongeloof. Brasil-Holanda in mijn woonplaats? Vijftig minuten met de fiets!
Het blijkt voor honderd procent waar. President André Pitta van de Federação Goiana de Futebol (FGF) bevestigt de wedstrijd op 4 juni in Serra Dourada. Als de grote baas van een lokale voetbalbond zich hierover uitspreekt, dan doet hij dat niet voor zijn beurt en heeft hij contact gehad met de landelijke voetbalbond. Ook dat klopt als een bus. Voorzitter Ricardo Teixeira van de Braziliaanse landelijke voetbalbond CBF geeft groen licht aan het duel. Een aanvangstijdstip is er nog niet.
De oefenwedstrijd is voor Brazilië een voorbereiding op de Copa América, die in juli wordt gespeeld in Argentinië. Op internet meldt Algemeen Dagblad vandaag het nieuws. ´´Een woordvoerster van de KNVB kan de wedstrijd nog niet bevestigen``, aldus AD op internet om twee uur in de middag.
André Pitta wrijft zich in zijn handen. Hij is dolgelukkig. ´´Deze wedstrijd is belangrijk voor onze staat Goiás. We kunnen nu bewijzen dat we de condities hebben om de wedstrijden voor de wereldcup te ontvangen in Goiãnia.`` In deze uitspraken huizen frustraties. Want Goiãnia, hoofdstad van Goiás, is op het nippertje afgevallen voor wedstrijden om de wereldbeker 2014 in Brazilië. Twaalf plaatsen zijn aangewezen. Goiãnia is lang in de picture, lang kandidaat, maar verliest toch van Curitibá, hoofdstad van de zuidelijke staat Paraná. Dat was een schok, dat is nog steeds een schok. Voetballiefhebbers in Goiãnia, met 1,2 miljoen inwoners, spreken van een grote schande. De aanwijzing van Serra Dourada voor het komende oefenpotje is dan ook een geste van de CBF. Een goedmakertje. Als willen ze daar in Goiãnia uiteraard niets van horen.
Goed. Het frankske is gevallen. En nu? Hoe kom ik aan kaartjes? Waar? Goed bijhouden, want die vliegen zometeen weg. Serra Dourada is een oud betonnen stadion, met twee ringen. Naar schatting kunnen er tegen de 70.000 supporters in. Dat is een schatting. Protesten zullen komen, want de prijzen van de kaartjes zijn gepeperd, dat staat al vast. Desalniettemin, welke Braziliaan wil geen revanche op Holanda, wil er niet bij zijn? Het is jaren geleden dat het Braziliaanse elftal een officiële wedstrijd in Goiãnia speelde: op 28 maart 2005, 1-0 winst op Peru. Brasil-Holanda, een vriendschappelijk partijtje? Zomaar een oefenpotje? Vergeet het maar, het zal er flink opgaan, die zaterdag. Ik geef het u op een briefje. Krijgen inwoners van Goiãnia voorrang bij het kopen van een kaartje? Zullen de ´rijken` uit de naburige hoofstad Brasilia, slechts een kleine driehonderd kilometer weg, niet te veel kaartjes wegkapen? Vragen, vragen. Op antwoorden is het wachten. Maar die komen snel. En niet meer met de ogen knipperen. Die moeten nu wijd openblijven. Eén tipje voor Bertje van Marwijk. Let op Neymar. Hij is de talentvolle jonge aanvaller van de Braziliaanse eredivisieclub Santos uit São Paulo en speelt als een jonge god. Die gaat voor problemen zorgen achterin bij Oranje. Als hij in goede doen is, dat spreekt voor zich. Dat geldt ook voor meer ervaren Robinho (onderste foto). Die kan verwoestend uithalen en heeft een perfect speloverzicht. Overbodig te schrijven dat beiden snel zijn. Aan de andere kant, de verdediging van Brazilië oogt weer verre van solide. Met de gelouterde aanvallers van Oranje is het ergste te vrezen voor Brazilië. Te meer, de laatste twee ´oefenpotjes` tegen gerenomeerde tegenstanders gingen beiden met 1-0 verloren. Twee tegenstanders met wie iedere rechtgeaarde Braziliaanse voetballiefhebber helemaal niets te maken mee wil hebben: Argentinië en Frankrijk. Er is nog een derde en ook bekende tegenstander van dat kaliber. Inderdaad, Oranje. De nieuwe trainer Mano Menezes van het Braziliaanse elftal staat voor zijn eerste echte krachtproef en dat in eigen huis. Kalm aan, het is nog geen zaterdag 4 juni, ook niet in Goiãnia. Eerst een kaartje.

1 opmerking:

  1. Beste Norbert, ik lees al ruim een jaar je leuke stukjes! Als regelmatig bezoeker van Brazilie, woonachtig in Breda waardoor ik vertrouwd ben met het dagblad van je oude werkgever en fervent voetbalsupporter hebben we dus wel h.e.e.a. gemeen! Ook Oranje wordt thuis en uit altijd bezocht! Een mooie gelegenheid om je eens persoonlijk te ontmoeten en samen het lokale gerstennat te proberen. Als je het leuk vind plaats ik een link van je Blog op onze website www.oranjefans.nl , mensen vinden het altijd leuk om wat achtergrond te weten! Als ik je kan helpen met een kaart voor de wedstrijd zodat je tussen de Oranjefans staat (zit) mail me dan even op patrick_sneller@hotmail.com ! Wellicht tot over een paar maanden

    BeantwoordenVerwijderen