woensdag 30 maart 2011

Oranje-Hongarije en Brazilië-Oranje (111)

´´Het is een schilderijtje, niets minder, niets meer. Klasse!`` De twee Braziliaanse televisie-commentatoren laten zich in alle euforie uit over de tweede goal van Dirk Kuyt tegen Hongarije in de Amsterdamse Arena. En: ´´Wat kan voetbal toch gek zijn, 5-3 voor Holanda!`` Een integrale herhaling van de kwalificatiewedstrijd Oranje-Hongarije voor het Europees Kampioenschap 2012 wordt woensdagochtend 30 maart om tien uur uitgezonden op Sportv 2, één van de verschillende specifieke sportkanalen in Brazilië.
Een maandabonnement op deze sportzenders via de Braziliaanse kabeltelevisie is duur, tegen de veertig euro. Met name grotere bars hebben zo´n abonnement, ze trekken extra klanten, ze rekenen tien eurocent meer voor een consumptie. Mooie sportzenders, dat wel, met vriendschappelijke voetbalwedstrijden uit heel Latijns-Amerika, met competitievoetbal van het hoogste niveau uit Argentinië. Zoals altijd, commentaar wordt verzorgd door een duo. Dat is wennen, maar fijn. Want voetbalcommentatoren in Brazilië zijn zeker niet slecht, ze zijn op elkaar ingespeeld en weten mondeling goed de bal te raken. Oranje-Hongarije, inleiding op de 2-2: Affelay opent op Kuyt, die Van Nistelrooy in stelling brengt. De pass van Affelay is er één van absolute schoonheid. Strak, hard, op maat. ´´Sensationeel die pass op Kuyt, sensationeel.`` De commentatoren winden er ook geen doekjes om. Zoals aan het einde van de eerste helft. De één tegen de ander: ´´Dit is een luxe trainingssessie voor Holanda?`` De ander: ´´Dat kan je wel zeggen. Het is heel anders dan die eerste wedstrijd in Hongarije, maar Holanda doet toch wat het wilt. Maar het elftal is lui, beweegt te weinig, er zit geen snelheid in het spel. Veel balbezit, maar kansen blijven uit.`` Hongarije scoort vroeg in de tweede helft voor de tweede keer en neemt een voorsprong. Een bezorgde Bert van Marwijk in beeld. Langs de lijn. ´´Kijk naar het gezicht van Bertjie van Marwiek``, merken de commentatoren op. ´´Het staat op onweer.``
Camera zwenkt en brengt Koeman, Rijkaard en Van Basten in beeld. Onmiddellijk wordt het team opgenoemd dat in 1988 Europees kampioen werd en in de finale Rusland met 2-0 versloeg. ´´Was dat het beste elftal van Holanda ooit? Met Gullit, met Van Basten. Of toch de selectie die in 1974 vice-wereldkampioen werd?`` Een geanimeerde analyse volgt. Over voetbal in de jaren zeventig, in de tachtig. Prachtige heldere beschouwingen. Eigenlijk mag het niet anders zijn. Een land dat vijf keer de wereldtitel wint, moet toch commentatoren van dito kwaliteit in huis hebben? Mooi altijd dat langgerekte en harde uitgesproken ´gôl` als een doelpunt valt: ´´Gôôôôôôôôl Van Persieieie!`` Dat langgerekte ô is heel lang geleden uitgevonden in Brazilië door een radio-commentator tijdens live commentaar van een belangrijke voetbalwedstrijd. Hij had zo de tijd om met handgebaren aan collega´s te vragen wie er scoorde. De man was bijkant blind!
Eindsignaal Holanda-Hungria op de Braziliaanse televisie. Keurig netjes geven de commentatoren de stand in de groep, waar Oranje in zit. Met de doelpunten voor en tegen en het resterende programma dat pas volgt vanaf september dit jaar. De komende belangrijke wedstrijd van Oranje? Op zaterdag 4 juni in het stadion Serra Dourada in Goiãnia in Brazilië tegen Brazilië.
De Braziliaanse landelijke voetbalbond CBF bevestigt de vriendschappelijke wedstrijd Brazilië-Oranje officieel op dinsdag 23 februari 2011. Senator Marconi Perillo van Goiãnia is lyrisch. ´´Het wordt een spektakel. Onze staat Goiás krijgt de kans om het grote Holanda voor de eerste keer te ontvangen. Het zal aan niets ontbreken, ik zal alles op alles zetten om voor een grote voetbaldag te zorgen. Ik zal de gehele organisatie coördineren, de aanpassing van het stadion, de veiligheid, niets zal me ontgaan.`` Dat wordt wat met die Perillo. Niets ontgaan? De eerste blunder kan hij al op zijn conto bijschrijven. Het is niet de eerste keer dat Oranje in Goiãnia speelt. Het is de tweede keer. Die eerste keer was op 8 juni 1999, toen Brazilië in een bikkelharde wedstrijd de Nederlanders met 3-1 versloeg.
Vrijdag 25 maart 2011. Journalist Edwin Struis publiceert op Nu.nl een column. Enkele zinnen uit die column: ´´Het is allemaal te veel``, sprak Bert van Marwijk wijze woorden tijdens de persconferentie voor de wedstrijd van vrijdagavond tegen Hongarije. Het slopende WK in combinatie met het drukke schema van de topcompetities en de Europese toernooien die daarop volgden, dreigt een grote groep spelers op te breken. Op hoog niveau voetballen is één grote uitputtingsslag geworden waarin alleen de zeer sterken overleven. Toppers als Robben, Maarten Stekelenburg, Mark van Bommel en Klaas-Jan Huntelaar ontbreken. Blessures krijgen geen tijd om te helen. Woorden van Van Marwijk: ´Al dat gereis, de belasting, daar ga je een keer de tol voor betalen`. Dus wat doet de KNVB? Die organiseert begin juni, tegen de wens van de spelers, een uiterst vermoeiende trip naar Zuid-Amerika voor een paar loze wedstrijdjes tegen Uruguay en Brazilië, waar alleen de verenigingskas beter van wordt.``
Brazilië staat al met 1-0 voor. Loze wedstrijdjes? Tegen de wens van spelers in? Belasting te zwaar? Daar klaagt geen sportman over in het grootste Latijns-Amerikaanse continent. Landelijke competitie, staatskampioenschap, Braziliaanse beker, de Latijns-Amerikaanse versies van de Champions League en UEFA Cup. Rust? Wat is dat? Brood én spelen! Paar weken vakantie slechts. Trainen in de hitte, trainen in de stromende regen? Omkleden en het veld op.
Brazilië-Oranje een loos wedstrijdje? Holanda wacht een warm onthaal in een warm Goiãnia. Een voetbalfeest? Honderd procentjes zeker. Met of zonder de inspanningen van die maffe Perillo. Aanvangstijd nog niet bekend. Wanneer de verkoop van kaartjes voor de wedstrijd begint evenmin. Het maakt Brazilianen nerveus. Ze willen kaartjes en snel.
Op diverse sport- en voetbalsites talloze opmerkingen en vragen, vanaf de eerste dag dat de wedstrijd officieel op de Braziliaanse agenda staat. Wat gaat een kaartje kosten? Wanneer begint de voorverkoop? Waar? Braziliaanse fans die honderden kilometers van Goiãnia af wonen, willen naar de wedstrijd. ´´Dit wordt de revanche``, schrijven ze. De CBF doet onduidelijk, mogelijk eind april of begin mei zal de verkoop starten. Het wordt een gekkenhuis, die kaartverkoop.
Honderden kilometers? Thyago Ribeiro woont in São Luis, hoofdstad van de noorderlijke Braziliaanse staat Maranhão. Dat is exact 2730 kilometer van Goiãnia. ´´Ik wil dolgraag naar deze klassieker. Weet iemand of het mogelijk is om via internet aan een kaartje te komen``, smeekt hij bijna op een internetsite.
Aan Braziliaanse supporters zal het niet liggen. Die komen, massaal, van heinde en verre. Een ongemakkelijke busreis van twee dagen naar Goiãnia? Geen zware belasting, naar die wedstrijd toe. Ze komen voor hún Brazilië, ze komen ook voor het fenomeen Oranje. Aan de Braziliaanse selectie zal het niet liggen. Die speelt voor het oog van heel Brazilië die zaterdag in juni een thuiswedstrijd tegen het fenomeen Holanda. Want zo beschouwen Brazilianen het Nederlands Elftal. Als een fenomeen.
Vooraf klagen over deze oefenwedstrijd? Want ver weg, want extra belasting, want slechts spekken van de KNVB-kas. Deze uitspraken en deze conclusies moeten achterwege blijven. Alsjeblieft. Al is het louter uit respect voor de vijfvoudige wereldkampioen, het straks uitpuilende Serra Dourada en de tientallen miljoenen Braziliaanse voetbalgekken die in grote spanning voor de buis zullen zitten. Voor een loos potje? Om de drommel niet, voor een klassieker!

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens,

    als Hollandeiro hier voel je de klassieker bij elk gesprek over voetbal komen.

    denk dat er mogelijk meer Hollandeiros met een dubbel shirt zijn dan je denkt, deze kunnen nl alleen maar winnen....

    Abraço Geraldo

    BeantwoordenVerwijderen