vrijdag 11 maart 2011

Kleine kolibri en grote zanger winnen (101)



Wie een kaartje wil, moet snel zijn. Het is donderdag 10 maart en nog slechts 450 zijn beschikbaar. Allen zitplaatsen en ze kosten per stuk slechts tachtig reais. Waarvoor? Schiet maar, u raadt het lekker toch niet. Jawel, voor een carnavalsoptocht! Op zaterdag 12 maart. Opnieuw in het beroemde Sambódromo aan de Marquês da Sapucaí in Rio de Janeiro (foto onder). De zes beste Escolas de Samba, de sambascholen, verzorgen weer een defilé, een optocht. Het is het Defilé der Kampioenen, een nieuwe traditie. Carnaval in Brazilië voorbij op aswoensdag? Het is maar hoe u het bekijkt. Een sambaschool is in het Nederlandse carnaval te vergelijken met een bouwclub. De Grupo Especial do Carnaval is in het Nederlandse carnaval te vergelijken met de Categorie A-Wagens tijdens de jaarlijkse optocht. Twee grote optochten trekken de meeste aandacht in Brazilië. Dat zijn die in São Paulo en Rio de Janeiro. Urenlang live op televisie, herhalingen de volgende dagen en niet te verontachtzamen, de bekendmaking van de winnende A-Wagen. Ook live natuurlijk. Die van Rio de Janeiro is op de aswoensdag. Als Brazilië voor het overgrote deel voorzichtigjes aan weer probeert op de been te komen na vijf of meer dagen onafgebroken carnaval.
Het is wennen. Aswoensdag in Rio de Janeiro. Regen. Een grote lange tafel op een groot podium, erachter de voorzitter van de jury, geflankeerd door andere carnavals-gezagsdragers. Verschillende juryleden, verschillende categoriëen. Zoals creativiteit, aankleding en choreografie. Eén voor één worden de bij iedere categorie de cijfers van juryleden voorgelezen. Cijfers tussen 8,0 en 10,0. Voor het podium verscheidene vakken met afvaardigingen en supporters van de sambascholen die meededen aan de Grupo Especial. Naarmate de competitie vordert, neemt de spanning toe. Juichende Brazilianen, als weer een 10 wordt gescoord, als hun school een plekje in de ranking opschuift.
Sambaschool Beija Flor zal winnen op deze aswoensdag. Voor de twaalfde keer. De laatste maal was in 2008, de eerste winst in 1976. Grêmio Recreativo Escola de Samba Beija-Flor de Nilópolis heet de sambaschool officieel.
Nilópolis is een stadje in de staat Rio de Janeiro en thuisbasis van de gouden sambaschool (foto rechts). Met twaalf wijken en ruim 157.000 inwoners is het bijna tegen het grote Rio de Janeiro aangeplakt. Slechts 27,5 kilometer scheiden de gemeentegrenzen van beide plaatsen.
Nilópolis is op het oog niet zo bijzonder. Het heeft een voetbalclub en een voetbalstadion, maar dat heeft, niet overdreven, bijna ieder beetje dorp in Brazilië. Nilópolis heeft echter Beija Flor, dat kolibri betekent. Het is de trots van de stad en met recht. Een sambaschool is bijna een geheel jaar bezig met de creatie voor de optocht. Sorry, defilé. Beija Flor is ook nog eens een kerstkindje, geboren op 25 december 1948. Over tradities gesproken.



Beija Flor maakt veel indruk op carnavalsmaandag 2011 in het Sambódromo. Thema is niets minder dan een eerbetoon aan de levende legende Roberto Carlos Braga. Deze zanger en componist, kortweg Roberto Carlos genoemd, wordt op 19 april 1941 in Cachoeiro de Itapemirim geboren. Dat stadje ligt in de kleinere staat Espirito Santo, ingeplakt tussen de staten Rio de Janeiro en Bahia.
Net als Nilópolis, eert ook Cachoeiro de Itapemirim haar eigen beroemdheid. Bewijs? Casa de Cultura Roberto Carlos heet het huis waar de zanger is geboren. Het ´Cultuurhuis Roberto Carlos`. Hij woont daar de eerste dertien jaren van zijn leven, samen met zijn ouders, een zus en twee broers. De woning is nu museum en trekt tienduizenden bezoekers per jaar. Netjes door de gemeente gerestaureerd, in originele staat teruggebracht. Binnen onder meer foto´s, oude platen, een overzicht van de carrière van de zanger. Roberto Carlos is een icoon in Brazilië. Net als oud-voetballer Pelé wordt ook hij O Rei, de koning genoemd. En wel de koning van de Latijns-Amerikaanse muziek. Om een indruk te geven: tussen 1961 en 1998 brengt de zanger één plaat/cd per jaar uit. Ruim 130 miljoen platen/cd´s heeft het icoon verkocht. Begonnen als rocker, nu een beetje zalvend, beetje Frank Sinatra.
Eerlijk is braaf, Beija Flor neemt een risico met haar keus voor het eerbetoon aan Carlos. Maar het ziet er weer prachtig uit, de choreografie is weer enorm indrukwekkend (kijk op You Tube: ´Beija Flor 2011 You Tube` intikken). Natuurlijk helpt de aanwezigheid van Roberto Carlos op de wagen van Beija Flor tijdens het defilé. De bijna zeventig jaar oude zanger zit hoog en droog in een eigen zetel (foto rechts). Hij kan zijn tranen niet bedwingen. Andere beroemheden zijn aanwezig, zelfs een zoon van Carlos doet mee. Carlos: ´´Dit is ongetwijfeld de mooiste gebeurtenis in mijn leven. Ik kan het niet onder woorden brengen, er zijn geen woorden voor.``



Hij komt braaf naar het feest in Nilópolis. Op het podium opnieuw tranen. Tienduizend feestvierders gaan compleet uit hun dak (foto geheel boven en foto boven). Roberto Carlos zal ongetwijfeld ook zaterdag van de partij zijn. Roberto Carlos is namelijk altijd erg braaf.
Carnaval in Brazilië. Wat een feest. Maar ook. De Polícia Rodoviária Federal, de speciale politie-eenheid op rijkswegen in Brazilië, maakt cijfers bekend. Sinds 2003 nog nooit zoveel ongelukken op die rijkswegen. Met dodelijke slachtoffers, 213 in getal. Een toename van maar liefst 47,9 procent. Aantal gewonden: 2.441. Het totale aantal ongelukken komt op 4.165. Gemeten tussen vrijdag 4 maart middernacht en woensdag 9 maart 23.59 uur. Weer die auto in met een slok op, oververmoeid achter het stuur, te hard dat gaspedaal indrukken. Het zijn de drie voornaamste oorzaken van ongelukken in het Braziliaanse verkeer. Andere cijfers. Het aantal moorden tijdens carnaval daalt. Geregistreerd zijn er 40 dit jaar, tegen 72 in 2010. Ook minder gewonden ten gevolge van carnavalsgeweld: 1040 in 2011 en 662 in 2010. Een verbetering. Daarentegen meldt de politie een toename van autodiefstallen en verkoop en gebruik van drugs. Exacte cijfers ontbreken vooralsnog.
Aardig nieuws. Zendelingen gaan tijdens carnaval de straat op in heel Brazilië. Om het evangelie te prediken en nieuwe zieltjes te winnen (foto links, gemaakt in Rio de Janeiro). Het zijn onder meer medewerkers van de evangelische organisatie Youth With a Mission, jeugd met een missie. Ze maken trots melding van het feit dat in de hoofdstad Salvador van de staat Bahia honderden jongeren Christus aanvaarden. Discussies op straat, over het leven, over drugs, over Onze Lieve Heer. Goed bedacht initiatief, goed bedacht tijdstip om dat initiatief uit te voeren. En zeg nou zelf, het is beter om carnaval te vieren met Jezus in je hart dan met een lijf vol drugs. Of een mens gelooft in Onze Lieve Heer of niet. Kleine kanttekening. Een Braziliaan leeft met de dag. Vandaag laat hij zich bekeren, morgen valt hij terug in ´oude slechte gewoontes`. Of andersom. Geen peil op te trekken.
Wat daarentegen zonder meer vaststaat, is het feest van Beija Flor op zaterdag 12 maart. De winnende sambaschool zal het Defilé der Kampioenen die dag besluiten. In stijl, in alle pracht en praal. Als een ware kampioen. Brazilianen bescheiden? Ach. Beija Flor laat nu al weten volgend jaar voor de tweede achtereenvolgende keer de titel in de wacht te slepen. Beetje grootspraak, beetje euforisch. Maar ook: waarin een kleine kolibri toch zo groot in is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten