zondag 20 juni 2010

WK 2010 6 (34)

Een belangrijke WK-wedstrijd, die in Brazilië op een zondag en dan nog ´s middags via de televisie live wordt uitgezonden, moet een geschenk van God zijn. Een mooier tijdstip is ondenkbaar. Brazilianen staan zondag vroeg op, om te profiteren van de vrije dag. Naar de bakker voor vers brood, daarna naar de slager en de supermarkt voor kilo´s barbecuevlees en bier. Op het gemak. Is het lekker weer, dan is het eerder regel dan uitzondering dat de eerste blikjes bier op zondagochtend om tien uur worden geopend. Verkopers van pastels doen goede zaken. Het is om acht uur al druk bij de kraampjes op de straat. Alternatief en goedkoop ontbijt, lekker vet. Een goede ondergrond voor liters bier.
Het is deze zondagochtend kil in mijn woonplaats Goiania. Het is de tijd van het jaar. Het kwik daalt ´s nachts tot dertien graden Celsius. Het duurt even voor de zon, die iedere dag rond half acht opkomt, haar werk doet. Brazilianen rillen, dragen truien. Het is een maf gezicht. Van gezichten is spanning af te lezen. Het aardsoptimisme heeft toch een deuk gekregen afgelopen dinsdag na de magere 2-1-winst op Noord-Korea. Vanmiddag staat Brazilië-Ivoorkust op het programma.
De ochtend doet vreemd aan. Het ruikt anders, het voelt anders, de mensen zijn anders. Bij de bakker draaien klanten om het onderwerp Brazilië-Ivoorkust heen. ´´Hé gringo, gefeliciteerd, Holland is als eerste land geklassificeerd voor de achtste finales.`` En Brazilië? ´´Ja, nou, het moet echt beter. We moeten eens gaan voetballen.`` Een oude koe wordt uit de sloot gehaald. ´´Adriano mocht dus niet mee van de trainer hè. Waar is die aanvaller die brokken kan maken?``
Er is weinig wind. De Braziliaanse vlaggetjes, die speciaal voor dit WK her en der zijn opgehangen, wapperen amper. Een voorteken? Televisiepresentatoren zijn niet gerust. De schandelijke 1-1 van regerend wereldkampioen Italië tegen het onbeduidende Nieuw-Zeeland deze ochtend voedt dat gevoel. ´´Waar moet dit heen? Duitsland, Frankrijk en Spanje verliezen en nu speelt Italië gelijk tegen Nieuw-Zeeland. Alleen Argentinië en Holland maken hun favorietenrol waar. En wij?``
Nog anderhalf uur. Geen wolkje aan de lucht. De zon is volop in de aanval. De alcohol ook. De defensie van de Braziliaan blijkt zwak. Hitte en bier en weg zijn de twijfels. Televisiebeelden wederom van feestende menigtes in Rio de Janeiro, São Paulo en Belo Horizonte. Drukker, logisch, het is zondag. Uitgelaten, logisch, het zijn Brazilianen.
Tien minuten voor de aftrap even de straat op. De laatste Brazilianen in voetbalshirts reppen zich naar familie of vrienden. Het is bijna uitgestorven. Weer dat vreemde gevoel. Het beste te vergelijken met oudejaarsavond. De laatste minuten voordat de klok twaalf slaat.
De aftrap en het gaat weer niet goed. De bal gaat heen en weer. Van Braziliaanse pressie en inventiviteit is geen sprake. Dus toch? Maar nee, Louis Fabiano scoort halverwege de eerste helft. Toch creativiteit. De ban is gebroken. Hij scoort de tweede helft weer, al naar vijf minuten en kroont zich tot man van de wedstrijd. Een derde zelfs, van Elano. Brazilië haalt opgelucht adem, zo moet het. Sterspeler Didier Drogba van Ivoorkust staat ruim tien minuten voor tijd helemaal vrij en scoort 3-1. Weer verslapt de Braziliaanse verdediging aan het einde van de wedstrijd.
De sfeer op het veld wordt allesbehalve vriendelijk. Aanslagen op Braziliaanse enkels en knieën zijn het gevolg. Opstootjes. Kaká laat zich provoceren, reageert zich af en krijgt een tweede gele kaart. Van het veld af en geschorst voor de komende wedstrijd tegen Portugal. Domme actie van een speler van zijn kaliber. Het is frustratie. Hij is gebombardeerd tot dragende speler van het elftal, maar maakt die rol in de verste verte niet waar. Dat vreet aan hem.
Het volk rouwt niet om die rode kaart. Morgen wordt het zeker gesprek van de dag. Maar nu tellen de winst, de drie doelpunten en de afgedwongen kwalificatie. Wat is het toch heerlijk om op een WK tegen Portugal te moeten spelen met in het achterhoofd dat de achtste finales al zijn bereikt. Met of zonder de sterspeler. Maar wat is het toch verdraaid jammer dat die feest-wedstrijd op een vrijdag en dan nog ´s ochtends via de televise live wordt uitgezonden.

3 opmerkingen:

  1. wow nederland - hansi.
    br. gaat het niet redden tegen robben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was mijn eerste reactie ook Ray! Tegen Hansi. Draag maar shirt van Kosice. Oranje. Veel commentaar op straat: wat is dat voor shirt? Lachen. Het wordt spannend nu. Durf geen enkele voorspelling te doen. Jammer dat Tomasson een drama was.

    BeantwoordenVerwijderen