maandag 14 juni 2010

WK 2010 4 (32)

Voor de televisie om kwart over acht in de ochtend. De live-uitzending van de WK-wedstrijd Nederland-Denemarken op de nationale Braziliaanse televisiezender O Globo begint. Kanaal 2. Reportage van aankomst Oranjesupporters bij stadion Soccer City in Johannesburg. Marcel, geheel in het oranje, krijgt een Braziliaanse microfoon onder zijn neus. De conversatie gaat in het Engels, de televisiejournalist vertaalt. ´´Ik ben gisteren aangekomen speciaal voor de wedstrijden van Nederland. De verdediging is inderdaad niet erg goed, maar ik heb er vertrouwen in. We winnen met 2-1. Een titelkandidaat? Nee, maar de kwartfinale moet haalbaar zijn.``
De eerste helft. De twee Braziliaanse televisie-presentatoren, voetbalwedstrijden worden altijd door een duo verslagen, hebben moeite met het uitspreken van namen van de Nederlandse spelers. Kuijt heet ´Kuut`, Van Stekelenburg wordt ´Van Stiekelenboerkie` en het is trainer ´Van Marwiek`. Een van de presentatoren merkt op dat Giovanni van Bronckhorst vaak Gio wordt genoemd. ´´Wat wil je met zo´n onuitspreekbare achternaam.``
Meerdere malen worden aan het begin van de eerste negentig minuten de prestaties van Oranje in het verre verleden en tijdens de kwalificatie naar dit WK geroemd. ´´Negentien wedstrijden al ongeslagen. Het is niet gering. Oranje, twee keer vice-wereldkampioen.`` Nederland weet Denemarken niet echt vast te zetten. Twee uitvallen van de Denen leveren meer gevaar op dan uit het vele balbezit van Oranje voortvloeit. ´´Wat Nederland mist, is een individuele actie, een dribbel.`` De camera zwenkt naar de bank. Robben komt in beeld. ´´Die missen ze nu, hij is iemand die een goede actie kan maken.`` En: ´´Het is een typisch Europese wedstrijd, twee afwachtende ploegen.``
In de rust een reportage van het beroemde strand Copacabana in Rio de Janeiro. Daar is op het strand een enorm groot beeldscherm neergezet. Alle WK-wedstrijden worden er getoond en het is gratis toegankelijk. Een besluit van de gemeente Rio de Janeiro om voetballiefhebbers te plezieren. Problemen te verwachten met massa´s mensen bij grote beeldschermen in Brazilië? Welnee. Hoe meer mensen, hoe meer vreugd. Een groep Nederlanders in oranje zit op het zand voor het scherm. ´´Makkelijk zal het niet worden, maar we gaan winnen. Wacht tot we in de finale komen!``
Tweede helft. Eerste aanval. Eerste minuut, 1-0. Eigen goal van AZ-verdediger Simon Poulsen uit een voorzet van Van Persie. Later zal de FIFA bekendmaken dat de bal niet via Poulsen, maar via de rug van verdediger Daniël Agger in het net verdween. ´´Dit is goed voor de wedstrijd, Denemarken moet er nu wel uit komen.`` Dat doet het ook, maar niet met veel overtuiging. Maar het blijft spannend. Hé. Van Stiekelenboerkie heet ineens Van der Sar.
Van Persie scoort na fluitsignaal van de scheidsrechter voor buitenspel. Hij maakt het gebaar geen fluitje gehoord te hebben. De presentatoren moeten lachen. ´´Tja, die vuvuzela´s hè. Geeft een speler wel de mogelijkheid zich erachter te verschuilen. Slim van Van Persie.``
39ste minuut: ´´Sim, sim, gooooooooool da Holanda, gooooooool da Holanda, Van Kuut!`` Ja,ja, goal van Nederland. De wedstrijd is gespeeld. De presentatoren roemen de wissel van Van Persie voor Eljero Elia in de 67ste minuut. ´´Ielajaa zal meer snelheid in de aanval brengen.`` Ze krijgen gelijk.
Johan Cruijff zit op de tribune. De camera brengt hem in beeld. ´´Wie zit daar?! Wie zit daar!? Het is niemand minder dan Kroif, Kroif.``
De laatste minuten. Conclusies. ´´Nederland doorbreekt een taboe. Denemarken heeft nog niet een eerste wedstrijd op een WK verloren. De Oranjesupporters maken zich op een feest in Johannesburg. Wij weten genoeg. Na Argentinië, met een Messi in vorm, en Duitsland is nu ook Nederland zwaar favoriet. Het is misschien niet altijd even sprankelijk, maar het is degelijk en er schuilt gevaar in de acties. Wacht maar tot Robben terug is. Dan wordt het nog beter. Stel je toch voor, een finale tussen Nederland en Brazilië. We zullen zien.``