vrijdag 24 september 2010

Voetbalsoap (53)

Hij heet Neymar da Silva Santos Júnior en ziet op 5 februari 1992 het levenslicht in de Braziliaanse stad Mogi das Cruzes. Dat ligt in de staat São Paulo. De bekende voetbalclub Santos ontfermt zich over het jonge talent, dat zich snel ontpopt als een swingende aanvaller. Santos? Ja, de club van Edison Arantes do Nascimento, oftewel Pelé. De Koning, zoals hij in eigen land wordt genoemd, scoorde bijna 1100 doelpunten voor de club uit São Paulo.
Neymar heeft nog een lange weg te gaan, is pas achttien jaar, maar de eerste stappen mogen er zijn. En wat goed is, komt snel, heet het in het voetbaljargon. Neymar speelt in Braziliaanse nationale jeugdselecties en mag op zaterdag 26 juni 2010 zelfs zijn debuut maken in de hoofdmacht. Een vriendschappelijk duel in en tegen de Verenigde Staten in New Jersey. Neymar doet wat hij belooft. Hij maakt zijn eerste officiële goal voor de Braziliaanse selectie onder het oog van de nieuwe bondscoach Mano Menezes.
Neymar is wat Nederlandse voetbalverslaggevers zouden zeggen ´een lekker speels jong met enorme talenten en een gouden toekomst.` Het gaat Neymar voor de wind. Hij trekt zich niets aan van de druk, blijft lekker pingelen en scoren. Tot woensdag 15 september 2010. De wind draait. In de thuiswedstrijd tegen Atlético Goiananiense krijgt Santos een strafschop. ´´Die ga ik nemen``, zegt Neymar en pakt de bal. ´´Nee``, zegt trainer Dorival Júnior, ´´dat doe jij niet, dat doet je teammaatje Marcel.`` Dat pikt Neymar niet en gaat in discussie met de trainer. Het loopt uit de hand, Neymar begint te schelden en rent woedend naar de kleedkamer. De pers achter hem aan, maar Neymar zegt geen letter.
De soap begint. Neymar bekent schuld tijdens de persconferentie na de wedstrijd. Hij verontschuldigt zich, maar meent er geen woord van. De trainer zet de volgende dag Neymar op non-actief, voor minstens één wedstrijd. De directie staat vierkant achter de coach. Verder geen nieuws. Behalve dat heel Brazilië valt over de opstelling van het jonge talent. Dat zal nog erger worden. De derde dag. Dorival Júnior heeft het niet op het lefgozertje Neymar en is van plan om hem langer aan de zijlijn te posteren. Een tweede wedstrijd zonder basisplaats in het verschiet. De directie staat weer vierkant achter de coach. Maar het script van de soap voorziet in een verrassing. Zoals het hoort. En de hoofdrolspelers houden zich perfect aan de tekst. De directie van Santos geeft later op de dag een persconferentie. Inhoud? Ontslag voor trainer Dorival Júnior. ´´Er is een vertrouwensbreuk ontstaan. En de trainer heeft de laatste tijd nogal last van stress.`` De coach houdt zich goed, maar is zonder meer verbijsterd. ´´Ik hoef me toch niet te verantwoorden aan een directie van een voetbalclub voor het nemen van disciplinaire maatregelen?`` Het helpt niet, meneer Júnior kan gaan. En Neymar? Die zit op de bank de komende wedstrijd en zal spelen. Natuurlijk. Santos kiest eieren voor haar geld. Neymar is een van de grote nieuwe talenten van het Braziliaanse voetbal en nog geen twintig jaar. Meer, hij speelt op zijn Braziliaans. Neymar wordt, als er geen gekke dingen gebeuren, heel belangrijk op het WK 2014 in zijn eigen land. Daar kan geen trainer aan tippen. Zelfs Júnior niet, die dit seizoen met Santos toch twee prijzen pakt. De Braziliaanse beker en het belangrijke kampioenschap van de staat São Paulo. Voorwaar geen kinnesinne.
En hij heeft alle gelijk om Neymar geen strafschoppen te laten nemen. De laatste die het talent benutte, was op woensdag 18 augustus. Zes heeft hij er dit seizoen genomen, de helft ging er niet in. Santos trekt geen nieuwe trainer aan, de tweede man gaat de club leiden op het veld. Hij heet Marcelo Martelotte. Hij zegt: ´´Ik denk er ernstig over om Neymar weer de eerste man te laten worden bij het nemen van strafschoppen.`` Want Neymar schiet ze er weer bijna allemaal in op de traning. Die Martelotte wordt voorlopig niet uit de soap geschreven. Nog een nieuwtje. Mano Menezes laat Neymar buiten de nationale selectie. Geen speelminuten meer tijdens de komende vriendschappelijke interlands voor het heethoofdje. Laat hem en hele affaire maar even afkoelen, vindt Menezes. Verstandig.
Het levert de meer open en sympathiekere opvolger van Dunga onmiddellijk een compliment op. Dat compliment is te lezen op Twitter. De soap Neymar is dagen hét onderwerp voor de Braziliaanse twittereraars. ´´Mano verdient een prijs voor de meest moedige mens. Hij houdt een speler buiten de selectie zonder angst voor ontslag.`` De tweets worden harder. ´´De winter is gisteren gestopt. Neymar houdt niet van kou.`` En: ´´Neymar zegt tegen de paus in het Vaticaan, degene die de baas is bij Santos, ben ik.`` Deze dan: ´´Iran houdt op met het produceren van uranium omdat Neymar het wilt.`` Een leuke is: ´´Neymar traint vandaag niet, hij geeft een lezing over leiderschap.``
De eerste episode van de soap zit er op. Dorival Júnior vindt snel een nieuwe baan, bij andere een club in de Braziliaanse eredivisie, Atlético MG in Belo Horizonte in de staat Minas Gerais. En Neymar? Die zwijgt in alle talen, zeker in het Braziliaanse Portugees. Hij traint weer voluit, speelt weer voluit, stelt zich volgens zijn clubmaatjes uiterst terughoudend op.
Aanvoerder Edu Dracena van Santos laat weten: ´´We maken allemaal fouten in het leven. Daar moeten we van leren. Neymar pakt het goed op. Het is in zijn eigen belang dat hij zich in het vervolg verre houdt van dit soort affaires. Slecht voor zijn ontwikkeling, hij is een geweldig talent, en om te voorkomen dat tegenstanders hem gaan aanspreken en irriteren op het veld.`` Geen gebrek aan verstandige praat. Maar of het script van de soap erin voorziet, valt te bezien. Afwachten wat de volgende episode brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten