vrijdag 5 november 2010

Felipe Massa in de boeien? (68)



Het is niet zomaar een procureur van een rechtbank in São Paulo, die Paulo Castilho. Hij is vermaard om het vervolgen van georganiseerde fanclubs van voetbalclubs in de Braziliaanse metropool. Zeg maar de harde kernen. Daar is lef voor nodig en moed en dat heeft die Castilho ontegenzeggelijk. Hij munt het nu op de Braziliaanse Formule I-coureur Felipe Massa van Ferrari.
De Braziliaanse kwaliteitskrant Jornal Folha de São Paulo heeft de primeur. Massa gaat zonder meer de boeien in als hij zijn Spaanse teammaat Fernando Alonso komende zondag op het circuit Interlagos in São Paulo tijdens de Grand Prix van Brazilië overduidelijk een handje helpt. Waarom zou hij dat doen? Nou, de race in Brazilïe is de een-na-laatste van dit jaar. De Grand Prix in Abu Dhabi sluit in het weekeinde van 12 tot en met 14 november het seizoen af. Alonso staat op de eerste plaats om het wereldkampioenschap. Hij heeft 231 punten. Mark Webber is zijn grootste concurrent en heeft slechts elf punten minder. Maar ook de coureurs Lewis Hamilton (210) en Sebastian Vettel (206) hebben nog kans op de eerste plek. Voor niet-ingewijden in Formule I, even de puntenverdeling per race. Alleen de eerste tien verdienen die punten en wel als volgt: nummer één 25 punten, nummer twee 18, nummer drie 15, nummer vier 12, nummer vijf 10, nummer zes 8, nummer zeven 6, nummer acht 4, nummer negen 2 en nummer tien 1.
Alonso kan dus de wereldtitel in Brazilië al veiligstellen. Met of zonder hulp van maatje Massa. Castilho over de Braziliaanse piloot: ´´Doet hij hetzelfde in São Paulo als tijdens de Grand Prix van Duitsland, dan wordt hij zonder meer opgepakt.`` Die zondag van de 25ste juli op het circuit Hockenheimring liet Massa zijn maatje Alonso passeren. Dat moest hij, de Ferrari-bazen lieten het vanuit de pitch aan de Braziliaan weten. De procureur haalt een Braziliaanse wet van stal die fraude van sporters verbiedt en op die manier belangen van supporters verdedigt. Wie misstapt, kan tot zes jaar de bak in. Dat geldt volgens Artikel 41-E van het ´Statuut van de Supporter` voor ´Degene die fraudeert, op welke manier dan ook, of meehelpt aan fraude, op elke manier dan ook, en zo het resultaat van een sportcompetitie beïnvloedt.`
Felipe Massa, immens populair in zijn thuisland, maakt zich niet druk om de dreigementen van de procureur. ´´Winnen in Brazilië is voor mij heel speciaal. Maar ik ga niet winnen om te winnen. Vooropstaat het teambelang en het is belangrijker dat Alonso wereldkampioen wordt. Ik zal ook hem helpen, net zoals ik in 2007 met Raikkonen.`` In dat jaar hielp Massa zijn teamgenoot Kimi Raikkonen aan de wereldtitel. ´´Ik ben professional``, zegt de Braziliaan. Ook Ferrari en de FIA lappen de woorden van Castilho aan de respectievelijke laarzen. FIA is de internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs. De federatie houdt zich onder meer bezig met het organiseren van het Formule I-circus.
En de Braziliaanse liefhebbers van de Formule I en specifiek de trouwe fans van Massa? Dat zijn er nogal wat in het continent. De belangstelling voor de live-uitzending op televisie van de Grand Prix in het eigen land kan zich makkelijk meten met die van live-uitzendingen van het Braziliaanse nationale voetbalelftal. Dat zegt genoeg.



Twitter staat roedgloeiend. De fans roeren zich. De onverschrokken procureur moet het ontgelden. Obede Jr. tweet: ´´Paulo Castilho is de grootste lul van alle tijden.`` Claudio Antunes valt Obede bij: ´´Die procureur is een analfabeet.`` Élida Brage Galego dan: ´´Wat belachelijk! Ik moet er alleen maar om lachen. Ferrari en FIA negeren de dreigementen. Haha.`` Cesar Bertazzoni legt uit: ´´Er zijn mensen die niet weten wat ze moeten doen, verzinnen allerlei zaken die leiden tot schaamte.``
Felipe Massa heeft zelf twee Twitteraccounts. Daarop zijn onder meer tweets van hem en van teammaatje Alonso te lezen. Alonso gunt Massa de zege in Brazilië. ´´Ik ben blij als hij wint.`` Massa antwoordt: ´´Het is aan mij als ik Alonso help.`` Dat zit dus goed. Massa houdt zich verre van welke kritiek dan ook op de geuite dreigementen. Hij tweet: ´´Het doel is de finish te halen. Het doel is die finishvlag te zien wapperen. Ik zal 110 procent geven. Binnenkomen is de sleutel.`` Eén ding is overduidelijk. De Grand Prix van Brazilië wordt in ieder geval boeiend. Hoe dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten