donderdag 8 juli 2010

Bruno in opspraak 1 (39)

Een nieuw schandaal in Brazilië. De 25-jarige keeper Bruno Fernandes van de populairste voetbalclub van het land, Flamengo uit Rio de Janeiro, zit in de cel. Hij wordt verdacht mede schuldig te zijn aan verdwijning van en een mogelijk brute moord op zijn ex-minnares, het knappe ex-model Eliza Samudio, eveneens 25 jaar. Sinds woensdag 9 juni is ze spoorloos verdwenen.
Een WK zonder Brazilië, nog niet hervatte competities en een zomervakantie in volle gang. Komkommertijd. Voorstelbaar dat de bazen van televisie-omroepen niet klagen over deze onverwachte meevaller. Urenlang wordt kijkers dan ook met bizarre en smeuiige details over de zaak Bruno bestookt.
Het is donderdag 8 juli. Niet alleen de Flamengospeler is in voorlopige hechtenis genomen voor vijf dagen, ook diens vrouw Dayanne Rodrigues en meer vrienden van hem zitten achter tralies. In totaal maar liefst tien personen.
Een neefje van zeventien jaar van de populaire keeper heeft de kat de bel aangebonden. Hij heeft de politie verteld dat het ex-model na ontvoering is vermoord. Op verzoek van Bruno. Luiz Ferreira Romão, vriend en manusje-van-alles van Bruno, zou erbij zijn betrokken. Het lichaam van Eliza is nog steeds spoorloos. Neefje verklaarde dat het lichaam in verscheidene delen in beton is gestort bij een woning even buiten de hoofdstad Belo Horizonte van de staat Minas Gerais. Die woning is van een vriend van Bruno. Marcos Aparecido dos Santos heet die vriend en is een oud-politieman. Uitgebreid onderzoek in en rond het huis levert niets op. Nog niet.
Het nieuws wordt verder aangekleed. Bruno heeft een zoontje verwekt bij zijn ex-minnares. Eliza stapte vorig jaar tijdens haar zwangerschap naar de politie, omdat zij met de dood werd bedreigd door Bruno. Ze weigerde abortus en daar stond vaderlief op. Het ex-model deed aangifte van bedreiging, gevolgd door camera´s. De beelden met uitleg van Eliza worden vandaag eindeloos op televisie herhaald. Meer. De vrouw van Bruno zou hebben meegewerkt aan een ontvoering van dat zoontje. Zij verborg het kindje in een buitenhuis van Bruno. Het is de hoofdreden dat Dayanna is opgepakt.
Het babytje wordt overgedragen aan Luis Carlos Samudio, de vader van de verdwenen Eliza. Of het nog niet genoeg is, weet de pers te melden dat die papa ook al geen brandschoon verleden heeft. Samudio senior wacht een tweede proces vanwege vermeend seksueel misbruik van een ex-schoondochter. Dat is acht jaren geleden gebeurd, het meisje was destijds tien jaar. De rechter zond Samudio acht jaar de cel in, maar die ging in hoger beroep. Dat duurt ´even` in Brazïlië, de man is gewoon weer op vrije voeten. Zijn vrouw Sonia geeft aan het kindje te willen adopteren.
Bloedsporen worden aangetroffen in een auto van de keeper. Chauffeur Kleiton Conçalves da Silva, een ander maatje van Bruno, reed in die wagen een maandje geleden. Zit ook hij in het complot? In ieder geval zit hij wel vast. De politie neemt de auto in beslag. DNA-onderzoek wijst uit dat de bloedsporen van Eliza zijn.
Nieuwe ´feiten`. Bruno is wel degelijk aanwezig tijdens de moord op zijn ex-minnares in een woning in het dorp Contagem. Hij geniet van een goed verzorgde barbecue en draait de volumeknop van een geluidsinstallatie open opdat niemand de doodskreten van Eliza hoort. Bij de moord wordt gebruik gemaakt van een grote elektrische zaag. Details uit de mond van de neef. Een hoge politieman, belast met ondervraging van de bekende voetballer in Rio de Janeiro, moet huilen. Wie denkt er bij de keeper van Flamengo nou aan zo´n koud mens? Een fan dus.
Over fans gesproken. Het imago van Flamengo loopt een flinke deuk op. Niet alleen Bruno, ook de selectiespelers Wagner Love en Adriano zijn in opspraak. Vanwege vermeende contacten met drugshandelaren en bandieten in grote krottenwijken. Sportjournalisten uiten kritiek: ´´Een club met zo´n uitstraling, met zo´n vaste en grote groep supporters in ons land en daarbuiten kan zich niet veroorloven zulke spelers in de selectie te hebben. Het is Flamengo onwaardig.`` Flamengo reageert officieel en neemt afstand van Bruno.
Psychologen leggen op televisie uit hoe ouders moeten reageren op vragen van hun kinderen, die helemaal gek van Flamengo en speciaal van Bruno zijn. Ook leraren zeggen in een moeilijk parket te zijn geraakt. Hun leerlingetjes horen van alles, praten nergens anders meer over in de klas. Wat nu? De raad: ´´Rustig blijven en zeggen dat Bruno waarschijnlijk iets heel ergs heeft gedaan. Dat hij ook maar een mens is. Niet om de hete brij heen draaien, gewoon eerlijk zijn.``
Het is één uur ´s middags. Bruno en zijn maat Luiz worden met een busje naar een politieziekenhuis gebracht. Daar moeten ze onder meer DNA afstaan. Het duo en politiemensen moeten zich een weg banen door een opgewonden meute, een afstand van slechts enkele meters van de deur van het politiebureau naar het geparkeerde busje. Veel tumult en onverstaanbaar geschreeuw.
De rust op televisie keert even terug. Tijd voor WK-nieuws, per slot van rekening moeten de twee belangrijkste wedstrijden van het toernooi nog worden gespeeld. Een slow-motion van de beslissende goal van Spanjespeler Puyol tegen Duitsland in de halve finale. ´´Zie je dat zijn haar op dat van Bette Middler lijkt.`` Humor. Trainer Bert van ´Marwiek` van Oranje wordt vergeleken met zijn Braziliaanse collega Muricy Ramalho. ´´Van Marwiek is een norse en droge man``, is het commentaar op zijn persconferentie over de komende finale tegen Spanje. Geen humor.
De vergelijking met Ramalho is evident. De Braziliaan traint Fluminense in Rio de Janeiro, zeg maar de aartsvijand van Flamengo. Ramalho heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij zo graag bij Flamengo aan de slag wil. Nu nog?

2 opmerkingen:

  1. Walgelijk inderdaad, zoals zo'n onderwerp op de Braziliaanse TV wordt uitgemolken. Gisteren zag ik het slot van een discussie in de studio. Een aanwezige journaliste nam met een heel brede grijns zelfgenoegzaam afscheid van de kijkers. Alsof ze net aan een komisch programma had deelgenomen.
    En even voor een goed begrip: Contagem is geen dorp. Met meer dan 600.000 inwoners is het de derde stad van de deelstaat Minas Gerais, na Belo Horizonte en Uberlândia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je. Inderdaad, als je op Twitter kijkt, dan lees je het ook. Een nieuwe novela zeg maar. Je hebt gelijk. Contagem is een stad. Bedankt voor de reactie.

    BeantwoordenVerwijderen