woensdag 23 november 2011

Vila Nova en het leegdrinken van een gifbeker

En soms kloppen scenario´s tot in de kleinste details. Alsof het zo hoort te zijn. Dat kan waanzinnig mooi zijn, maar ook erg wreed. Hoe dan ook, het blijft fascinerend. Zo´n scenario overkomt het Braziliaanse professionele voetbalcluppie Vila Nova uit Goiãnia. Een cluppie in de marge van het betaalde voetbal in het enorme Latijns-Amerikaanse continent, maar wel met een zeer fanatieke aanhang (zie foto rechtsboven). Nooit in Serie A gespeeld, de Braziliaanse eredivisie, maar al jaren steevast te vinden in Serie B, het Braziliaanse equivalent van de Jupiler League in Nederland. Soms, heel soms, lijkt het er op dat Vila Nova zal doorstoten naar het walhalla van het Braziliaanse voetbal. De Serie A, met fameuze clubs als Flamengo, Corinthias, Vasco da Gama, Botafogo, Internacional en Santos. Ieder seizoen kunnen er vier verenigingen uit de Serie B zonder nacompetitie promoveren. Maar nee, toch weer niet, Vila Nova verliest vier wedstrijden op rij aan het einde van de rit en blijft met lege handen en een vol hoofd frustraties achter.
Het huidige seizoen is bijna afgelopen: nog één speelronde op de agenda, nummertje 38, op zaterdag 26 november. In Brazilië lopen de seizoenen van mei tot en met november. Vila Nova begint met een uitwedstrijd tegen het uit de Serie A gedegradeerde Vitória uit Salvador (foto rechts). Gerenommeerde club uit de staat Bahia. Het is zaterdagavond 21 mei en Vila verliest met slechts 1-0. Dat kan en dat mag. Daarna lijkt het er even op. Ver weg van de vier degradatieplaatsen, dicht in de buurt van aartsrivaal Goiás, ook uit Goiãnia en ook vorig seizoen gedegradeerd, tot grote vreugde van alle Vilasupporters. Maar het mag uiteraard niet zo zijn. Dat het echter zo slecht zal gaan, dat voorspelt geen mens. Het wordt van kwaad tot erger. Vrijdagavond 4 november verliest Vila Nova zijn ´thuiswedstrijd` tegen Goiás met 3-2. Thuiswedstrijden van beide clubs worden altijd in het gemeentelijke stadion Serra Dourada gespeeld. Vila tegen Goiás en Goiás tegen Vila, het zijn dé voetbalklassiekers van het voetbalseizoen in de hele staat Goiás, waar Goiãnia de hoofdstad van is. Door het verlies degradeert Vila Nova praktisch naar Serie C, weer een divisie lager. Een wonder kan de club redden. Het wonder blijft uit.
Het is dinsdag 8 november, het gebeurt in het stadion Raulino de Oliveira in Duque de Caxias. Een grote stad met iets meer dan 855.000 inwoners, op slechts vijftien kilometer van Rio de Janeiro. De gelijknamige voetbalclub speelt thuis tegen Vila Nova. Duque de Caixas staat op de laatste plaats van de Serie B, is al weken gedegradeerd. Slechts twee keer winst in 35 wedstrijden. Dan hét scenario: de aftrap is om half negen ´s avonds, het is een troosteloze saaie doordeweekse avond, Vila Nova weet weer niet te winnen, speelt zonder inspiratie een onfatsoenlijk slechte wedstrijd, het wordt 1-1 en Vila Nova keldert officieel naar Serie C. En omdat alle details dienen te kloppen in een wreed scenario, het aantal toeschouwers blijft steken op 47 (foto boven, één van die 47, zowaar een supporter van Vila!).
Het komende seizoen in de derde betaalde voetbaldivisie van Brazilië heeft tenminste één voordeel. Niet meer voor thuiswedstrijden naar die betonnen sfeerloze kolos Serra Dourada. Maar naar het kleine knusse eigen stadion Onésio Brasileiro Alvarenga, kortweg OBA (foto linksboven). Daar kan ik op de fiets naar toe, een kilometertje of tien slechts. OBA kan officieel 10.000 toeschouwers bevatten, vergeet het maar, maximaal 7000 kunnen er in. Ik kom er vaak als Vila om het staatskampioenschap van Goiás speelt. In OBA is de voorliefde voor de rood-witten geboren, drie jaar geleden tijdens Vila Nova-Santa Helena (2-0).
Raymond komt morgennacht, donderdag 24 november, aan op het nationale vliegveld in mijn woonplaats. Een goede jeugdvriend van mij uit het verre Nederland. Hij zal moe zijn, het is een lange reis, via Amsterdam, São Paulo en uiteindelijk Goiãnia. Met tijdsverschillen en overstapvertragingen. Vrijdag slaapt hij maar uit. Dan leg ik het hem voor. ´´Gaan we zaterdag naar Serra Dourada? Vila speelt thuis tegen Sport Recife. De laatste wedstrijd van het seizoen.`` Tegenstander Sport uit het noordoosten van Brazilië staat vierde, met 58 punten en kan dus promoveren naar de Serie A. Maar het moet oppassen en zeker niet verliezen: vijf clubs zitten op het vinkentouw voor die begeerde vierde promotie-plek. De overige drie zijn vergeven.
Vila Nova-Sport begint om 16.20 uur. Het scenario van de wedstrijd lijkt er bij voorbaat een om de vingers bij af te likken. Regenbuien in het vooruitzicht, een troosteloze zaterdagnamiddag, een praktisch leeg stadion Serra Dourada (foto rechtsboven), een tegenstander die naar het walhalla van het Braziliaanse profvoetbal kan promoveren, een ongeïnspireerd en al gedegradeerd Vila Nova. Aan mij zal het niet liggen, ik heb er zin in. Helemaal leegdrinken die gifbeker, zo hoort het. Aan Raymond het laatste woord.

2 opmerkingen:

  1. hoi norbert met nica bruggeman de dochter van je broer rogier. mijn oma jou moeder dus zit naast me je krijgt de groeten van haar. als ze jarig is moet je haar even bellen. vind ze hartstikke leuk.
    hier is mijn e-mail adres als je contact wil:
    nica.bruggeman@kpnmail.nl
    je nichtje nica.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi komen er geen nieuw artikels meer,
    Ik heb ze altijd gelezen keek altijd uit naar nieuwe. Woon zelf ook in Brazil, belo Horizonte

    BeantwoordenVerwijderen