donderdag 20 december 2012

Opmerkelijk


Wat is mis met gezonde afwijkingen? Helemaal niets. Sterker, ze kunnen zout in de hedendaagse grijze en grauwe pap betekenen. Zo lang de afwijkingen onschadelijk voor mens en omgeving zijn en blijven. Vandaar de extra toevoeging ´gezond`. Ik heb er een paar, één ervan is ´aparte namen van (semi-)professionele voetbalclubs in Brazilië`. Het is iedere keer een waar genot als via een of ander medium een naam opduikt die mij terstond een geestelijk orgasme oplevert. Zoals:
Andirá Esporte Clube. Een club uit de hoofdstad Rio Branco (Witte Rivier) van de afgelegen en vergeten staat Acre. Die staat is te vinden in het noordwesten van Brazilië, grenst aan Peru en Bolivia en aan de Braziliaanse staten Amazonia en Rondônia. Over afgelegen geschreven: de grootte van Acre is iets meer dan 164.000 vierkante kilometer en Rio Branco komt niet verder dan amper 343.000 inwoners. Terug naar voetbal. Dantes, een van de meest traditionele families in Acre, richtte Andirá 1 november 1964 op. Andirá is afgeleid van het indiaanse Tupi-woord andyrá en betekent vleermuis. Dat edele dier is tot heden dan ook de mascotte van de club. De Vleermuis Sport Club. Hulde. Meer: verder dan vice-kampioen van het staatskampioenschap Acre zijn de vleermuizen nooit gekomen (in 2007). Brazilië kent vier landelijke professionele voetbalcompetities. Daarnaast heeft iedere staat een eigen competitiestelsel en zijn er ieder jaar na afloop van de landelijke competities de altijd erg populaire staatskampioenschappen. De vleermuizen spelen nu in de Tweede Divisie van de Staat Acre. Ze degradeerden uit de Eerste Divisie in 2010. Het zit de club niet mee, maar wat wil je? Een vleermuis is een slechtziend dier.
O ja, Andirá speelde aanvankelijk in het zwart en wit, logisch, maar in 2006 werd het een groen en zwart clubtenue. Als eerbetoon aan het Amazonegebied en de winning van rubber in Acre. Minpunt: een vleermuis hoort zwart te zijn. Daarentegen: de club heeft in 2006 een wereldactie gehouden. ´Doe Sangue`, dat Geef Bloed betekent. Een oproep om bloeddonor te worden. Niet tegen dovermansoren. Brazilië heeft immer een chronisch tekort aan bloed. Maar kan het fraaier? Vleermuizen die voor het goede doel om bloed vragen?

4 opmerkingen:

  1. Andirá Esporte Clube. Een club uit de hoofdstad Rio Branco (Witte Rivier) van de afgelegen en vergeten staat Acre. Die staat is te vinden in het uiterste zuidoosten van Brazilië!!!

    FF `n opmerking deze staat is in het uiterste noord oosten van Brazilie !!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het maar over voetbal gaat, bij voorkeur die uit Rotterdam.
    Goet, Jootje

    BeantwoordenVerwijderen